Sterrenschool de Ruimte

Sterrenschool Almere: kunstzinnig en duurzaam tegelijk

 

Een Brede School voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12: veel leeftijdomvattender dan de nieuw gebouwde Almeerse Sterrenschool kan een basisschool niet zijn. Dat geldt ook  voor multifunctionaliteit, want naast basisonderwijs zijn er faciliteiten voor opvang,  medische hulp en buurtgerelateerde activiteiten. TDS Engineering ontwikkelde de installaties van de school.   

 

Gebrek aan ambitie valt Almere niet aan te rekenen. Vijf ‘sterren’ bedeelde de nieuw gebouwde school zich toe, die werden uitgedrukt in de toepasselijke naam ‘De Sterrenschool’. Ook vanwege de bovenmodale installaties, zegt senior adviseur Erwin Kipuw van installatieadviesbureau TDS Engineering BV uit Almere. “Aan veel is te zien dat de gemeente budget heeft willen vrijmaken voor echt duurzame resultaten. Een klimaatinstallatie zoals hier is toegepast, zie je niet vaak terug in scholenbouw. Zeer mooi om te mogen ontwerpen.” Kipuw doelt bijvoorbeeld op het traploos instelbare ventilatiesysteem, waarmee ingestroomde luchthoeveelheden kunnen variëren van 35 tot 100 procent. Geïntegreerd met luchtverwarming is het volgens Kipuw een energiezuinig systeem dat maar in weinig scholen wordt toegepast.
 

Kunstzinnig

Naast de werktuigbouwkundige installaties ontwierp TDS-Engineering tevens de elektrotechnische installaties. Het meest aansprekende onderdeel bevindt zich op het dak van de entree, in de vorm van een bloemvormige zonnepaneleninstallatie. De bloem is zichtbaar voor omstanders en vervult daarmee de functie van energiebron, kunstwerk en bewustwordingselement tegelijk. Ook kunstzinnig zijn de sterren in de gevels. Ze zijn ingericht met LED’s, dus zowel mooi als energiezuinig. Diezelfde LED-verlichting is ook te zien in de gangen van de school. De lokalen zijn ingericht met hoogrendements armaturen.
 

Praktijkgericht

Kipuw noemt de opdracht er een die TDS-Engineering past. Het bedrijf heeft kennis van de markt, ontwerpt daardoor innovatieve oplossingen passend binnen het budget. Voorsprong door praktijkgevoel, volgens Kipuw. TDS-Engineering heeft feeling met de werkvloer en spreekt de taal van de gebruiker. Vaak zie je innovatieve toepassingen die in de praktijk echter  tegenvallen. “Als wij ontwerpen zijn de kinderziektes er uit.”