Waarom Bio Ecologisch bouwen?

Omwille van je gezondheid en het milieu en de toekomst.

De term ‘bio’ – ‘ecologisch’ staat voor: met zo weinig mogelijk schadelijke effecten op de kwaliteit van onze gezondheid (‘bio’) en van het milieu (‘ecologisch’). Dit is niet zomaar gekozen. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat we ongeveer 85% van de tijd binnenshuis doorbrengen. Vaak overschreden de gemeten waarden de normen voor een aantal ronduit gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, tolueen, formaldehyde… Het belang van een gezond binnenmilieu kan en mag dus niet onderschat worden.

Belang van milieu-impact

Bio-ecologische materialen verenigen meestal hernieuwbare grondstoffen met een energiezuinig productieproces. De materialen zijn composteerbaar, recycleerbaar of herbruikbaar. Het gebruik van teeltbare materialen zorgt bovendien voor een continue beschikbaarheid van de materialen en voor  ontwikkelingsmogelijkheden voor de lokale economie en autonomie.
Denk dus bij de keuze van een isolatiemateriaal niet alleen aan de prijs, de energetische of de technische prestaties van het materiaal, maar juist ook aan de impact van materialen op het milieu!

Ook leefcomfort telt

Is bio-ecologisch wonen duurder en waarom zou ik dan meer betalen? Ja, in een aantal gevallen is bio-ecologisch bouwen duurder dan bouwen met de traditionele materialen. Maar je krijgt er heel wat extra voor terug. Gezondheid en comfort. Kan jij daar een prijs op plakken?
Warmtecomfort
Hoe minder warmte een materiaal doorgeeft (verliest), hoe beter het isoleert. De bio-ecologische isolatiematerialen scoren thermisch ongeveer even goed als glas- en rotswol. Daarbovenop geldt in de regel dat bio-ecologische isolatiematerialen een grotere warmteopslagcapaciteit hebben. Dit betekent dat die materialen meer warmte zullen opslaan en op warme zomerdagen er beter in slagen om de warmte uit de leefruimtes te houden.
Vochthuishouding
Ook de waterdampdoorlaatbaarheid is belangrijk bij de keuze van een materiaal. Bio-ecologisch bouwen gaat uit van het concept dat de buitenschil van een huis zo veel mogelijk ademend is. We spreken van ‘ademende muren’.  Muren opgebouwd uit ademende materialen kunnen vocht dat zich in de constructie bevindt op een goede manier afvoeren of verwerken. Dit is niet het geval bij het gebruik van kunststofmaterialen. Die zijn water- én dampdicht. In woningen afgewerkt met dampdichte materialen zul je de lucht sneller als benauwend en ‘gebruikt’ ervaren.
Geluidsoverlast
Bio-ecologische isolatiematerialen hebben standaard een grotere volumemassa; ze zijn meestal “zwaarder” dan de traditionele isolatiematerialen. Naast een hogere warmteopslagcapaciteit, betekent dit dat de bio-ecologische materialen ook meer geluid zullen absorberen. Die extra kwaliteit moet je zeker meetellen. Het belang van geluidsoverlast mag je immers zeker niet onderschatten.
1000
Duurzaam bouwen in goed, Bio Ecologisch bouwen is Beter! Neem contact op met TDS-Engineering voor een vrijblijvende kennismaking:
        – snelle service
        – gedegen kennis
        – heldere communicatie
        – deskundigheid en 100% onafhankelijk
BEL DIRECT 036 – 534 4005 of mail info@tds-engineering.nl

contact_button_klein_links

TDS Engineering ontwerpt Duurzaam en waar gewenst Bio Ecologisch. Bekijk hier onze diensten